Buktatás az egyetemeken

Keresztes Péter a Budapesti Műszaki Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnökének ünnepi beszéde az 1956-os forradalom emlékére:

“Tisztelt megemlékezők, tisztelt megjelentek!
A Műegyetem ifjúsága nevében köszöntöm Önöket az 1956-os forradalom és szabadságharc kiindulási eseményének helyszínén.
Külön tisztelettel köszöntöm azokat az 56-os műegyetemi hallgatókat, akik fiatalon, nagy lelkesedéssel és energiával, a bátor tenni akarás szándékával elindították azt a folyamatot, amelynek az 1956-os forradalom lett az eredménye.
Kedves 56-os műegyetemi hallgatók! Engedjétek meg, hogy a jelenlegi hallgatóság nevében köszönetet mondjak azért, hogy tetteitekkel megalapoztátok azt a szabadságot, melynek következményeként mi szabadon szólhatunk, és szabad választásokon vehetünk részt.
Hajtó Ödön előző évi kritikáját megfogadva, most az Ifjúság nevében megszólítom a politikát.
1956-ban a Professzorok és a hallgatók együtt, szinte egymásba kapaszkodva meneteltek az elnyomás és a diktatúra ellen a szabad Magyarországért.
Aki a magyar ifjúság ellen tesz, a haza ellen tesz. Aki a fiatal értelmiség ellen cselekszik, az az ifjúság ellen cselekszik.
Véleményem szerint 2010 Polgári Magyarországában, még a Professzorok Batthyány Körének sem lenne szabad, hogy olyan gondolatai ébredjenek, melynek, gyakran egyéni sérelmekből fakadóan, fő céljai között van a hallgatóság intézményi vezetésből történő eltávolítása, a Hallgatók szerepének eliminálása.
Egy olyan új Felsőoktatási Törvény tervezet, amely a tisztelt professzor urak nyomására az intézményi autonómiát nyomokban sem tartalmazza, amelyben a hallgatókat alsóbbrendű egyetemi polgárként kezelik, nem engedve beleszólást még saját ügyeikbe sem, elfogadhatatlan!
A Kormányzatot is megvezetve, az ilyen törekvéseket támogatók 1956-óta nem látott módon, sáros halina csizmájukkal tapossák a demokráciát.
Miniszterelnök Úr 2009. őszén levelet küldött az egyetemi ifjúságnak, melyben az áll, hogy„a következő polgári kormány nem ellenfelekként, hanem a jövő erőforrásaiként tekint majd a fiatalokra.”
Ez alapján kérjük Orbán Viktor Miniszterelnök Urat, mint volt diákvezetőt, hogy a hallgatók jogait és szerepüket az intézmények vezetésében védje meg!

Köszönöm, hogy meghallgattak!”

A beszédet az index október 22-i cikke ihlette, illetve az eddigi új felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések.

A törvénymódosításra a reakció olvasható a HÖOk honlapján is.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>